Acupunctura

Acupunctura este arta de a mânui energiile proprii organismului cu acul. Ea este o metoda straveche de tratament nascuta si perfectionata de civilizatia chineza. Bazele teoretice se sprijina pe bioenergetica umana.
Conform teoriei clasice a acupuncturii, viata se mentine prin consum de energie. Energia specifica viului are mai multe forme in functie de destinatia sa in organism si circula in permanenta intr-un ritm bine precizat prin trasee specifice numite meridiane. Pe aceste meridiane sunt dispuse puncte prin care energia poate fi controlata.
Energia viului ca orice alta forma de existenta din univers are o dubla polaritate, Yang si Yin. Functionalitatea si structura organismului este conceputa in termeni Yang si Yin. Exista astfel organe Yin si organe Yang, energii Yin si energii Yang, meridiane de acupunctura Yin si Yang. Spre exemplu, din cele 12 meridiane principale de acupunctura sase sunt Yin si sase sunt Yang.

Sanatatea înseamna expresia echilibrului dintre energia Yin si Yang. Orice dezechilibru energetic care survine fie prin excesul fie prin insuficienta uneia din cele doua componente înseamna boala. Rolul acupuncturii este de a interveni in reglarea acestui echilibru energetic respectând anumite reguli si folosind ca unealta de lucru acul de acupunctura, de unde si denumirea de terapie prin ac.
Organele si functiile corpului se afla in corelatie cu un punct de pe tegument. In momentul aparitiei unei perturbari a functiei sau a organului, la acest nivel punctul devine dureros spontan sau la palpare.
Asupra acestui punct dureros de pe tegument se poate actiona prin masaj, intepare, introducere de substante chimice, biologice (apiterapie, mezoterapie), prin încalzire (moxibustie) prin stimulare electrica (electro-acupunctura).

Acele de acupunctura pot fi confectionate din aur, cupru, argint sau aliaje inoxidabile. Dupa inteparea punctului medicul poate actiona printr-o miscare de tonifiere sau de dispersie in functie de rezultatul pe care vrea sa-l obtina. Acele sunt confectionate de cele mai multe ori din argint si sunt sterilizate la 180 - 200 °C timp de o ora, metoda care înlatura pericolul transmiterii unor boli cum ar fi hepatita, SIDA etc. Dimensiunea si scopul acelor este in functie de scopul utilizarii. astfel exista si ace sub forma de pioneze care pot ramâne atasate in piele câteva zile.
Aceste ace actioneaza la nivelul punctului de acupunctura la fel ca o pila electrica.
Alegerea punctelor ce urmeaza a fi întepate nu este intamplatoare ci se face pe baza unui diagnostic obtinut prin imbinarea datelor de diagnostic "clasic" cu cel "traditional" (culoarea pielii, a ochilor, a limbii, modulatia vocii, gesticulatia, pulsologia, aspectul electronografic). Tratamentul se compune din 10 - 12 sedinte zilnice cu durata de 20 - 30 de minute.

Bolile recente se pot rezolva usor, de obicei in cateva sedinte, cele vechi devenite cronice putand necesita luni de zile de tratament. Exista si boli foarte vechi care nu se vindeca total, dar sub tratament se amelioreaza dand un anumit confort vietii. Succesul tratamentul depinde si de reactivitatea organismului, de unde si expresia "nu sunt boli ci bolnavi".
Indicatia majora a acupuncturii o constituie in primul rand algia (durerea) de orice tip si tulburarile considerate functionale (greata, insomnie, lipsa poftei de mancare, astenie, constipatie etc). Cum marea majoritate a bolilor au o astfel de simptomatologie rezulta ca aria de adresabilitate a acupuncturii este foarte mare.
Tratamentul prin acupunctura poate fi asociat cu cel clasic alopat precum si cu homeopatia sau fitoterapia. Vechile scrieri spun ca bolile "profunde" se trateaza cu leacuri, iar bolile "superficiale" cu acupunctura. De aceea homeopatia si plantele completeaza in mod fericit acupunctura.

Acupunctura se practica in prezent in peste 60 de tari ale lumii, avand statut egal cu celelate discipline medicale. La noi in tara s-a autorizat introducerea acupuncturii in practica medicala incepand cu anul 1958. Desi in aparenta pare o metoda si o filozofie simpla, tratamentul prin acupunctura înseamna, cel mai adesea, un complex proces de coroborare de date si metode, astfel ca sansele unui tratament eficient cresc atunci cand terapeutul este medic.