Fitoterapia

Fitoterapia utilizeaza plante, extracte de plante sau totalul principiilor active din plante.
Este o terapie care a trecut proba timpului, unele plante fiind folosite de milenii ca medicamente. Medicamentele de origine vegetala sunt mai bine tolerate de organism si pot fi aplicate în tratamente de durata sau în bolile cronice. Actiunea medicamntelor vegetale este mai complexa prin compozitia lor chimica, se adreseaza mai multor organe, prezinta actiune sinergica, iar unele substante prezente în plante maresc actiunea altora.
Fitoterapia utilizeaza frecvent extracte apoase sau hidroalcoolice. Avantajul acestor extracte îl reprezinta prezenta unui complex de substante, printre care si sarurile de minerale ale unor oligoelemente cu importanta pentru organismul uman, saruri ce nu sunt prezente în medicamentele de sinteza.
Fitoterapia are un spectru foarte larg de aplicare, iar în multe domenii ale terapeuticii nu se poate renunta la aportul acesteia, cum spre exemplu în bolile cardiovasculare (medicamentul Digoxin fiind preparat din planta Digitalis), în bolile hepatice (medicamentul Silimarina fiind obtinut din planta Silybum), în bolile tumorale, în bolile digestive (unele laxative contin planta Senna) etc. În cadrul fitoterapiei s-au dezvoltat ramuri distincte, precum aromaterapia, gemoterapia si terapia florala Bach.

Aromaterapia

Aromaterapia este o ramura a fitoterapiei care utilizeaza uleiurile esentiale (uleiuri eterice aromatice) obtinute din plante pentru prevenirea si tratarea unor afectiuni.
Uleiurile esentiale vin sa echilibreze vibratia energetica a corpului si pot fi utilizate intern sau extern, având un puternic efect bactericid, dezinfectant, relaxant, antispastic.
Se folosesc uleiuri eterice din levantica, cimbru, busuioc, rozmarin etc.
Virtutile plantelor aromatice care contin uleiuri esentiale sunt cunoscute si folosite înca dinainte de Hristos. În Egiptul antic tamâia era arsa în temple pentru purificarea mintii, esentele erau folosite pentru îmbalsamare, iar romanii si grecii foloseau uleiurile esentiale si plantele aromate pentru masaje si bai.

Gemoterapia

Gemoterapia este o metoda terapeutica ce apartine bioterapiei si care utilizeaza solutii în prima dilutie decimala de macerate hidrogliceroalcoolice din extracte vegetale proaspete, reprezentate prin tesuturi meristematice (muguri, vlastare, ramurele tinere, boboci, scoarta ramurilor tinere, limfa, seminte sau alte tesuturi embrionare ale vegetalelor aflate în faza de crestere).
Gemoterapia poate fi considerata o terapie de legatura între fitoterapie si homeopatie, utilizând ca metoda de preparare specifica homeopatiei, dar având utilizare clinica asemanatoare fitoterapiei.
Metoda a fost descoperita de medicul belgian Pol Henry si este în prezent foarte utilizata în Occident, în special în Franta, Germania si Italia.
Principalele avantaje sunt: gemoterapicele sunt usor de administrat, nu prezinta toxicitate, permit mdicului sa "dreneze" pacientul înainte de aplicarea unui alt tratament si pot fi prescrise individual sau în combinatie cu remedii din fitoterapia traditionala sau cu alte preparate ale terapiei biologice.
Gemoterapicele sunt cele mai indicate pentru dezintoxicarea, regenerarea si vindecarea celulelor umane.

Terapia Bach

Terapia Bach sau "terapia sufletului" este o metoda de vindecare prin intermediul preparatelor florale. Aceasta terapie trateaza personalitatea si nu boala.
Când sufletul este dezechilibrat si potentialul de vibratie al acestuia se schimba, influentând negativ întreaga structura energetica a omului, iar acest lucru se reflecta prin boli fizice si psihice.
Au fost descoperite 38 de esente florale numite "florile Bach" dupa inventatorul metodei, medicul englez Edward Bach, fiecare din acestea fiind în corespondenta cu una din starile sufletesti negative.
Florile Bach contin un anumit potential energetic de vibratie, care corespunde perfect unei astfel de stari sufletesti.
Spre exemplu, maslinul se foloseste în epuizare fizica si psihica, plopul pentru cei cu fobii, mustarul salbatic în caz de depresie, cicoarea pentru cei cu griji exagerate etc.