Apiterapia

Apiterapia sau terapia cu produsele miraculosului laborator pe care-l reprezinta stupul albinelor poate consta în consumul de produse apicole precum mierea, polenul, propolisul, laptisorul de matca, trituratul de larve sau aplicarea unor tehnici ce folosesc veninul de albine.

Apipunctura consta în injectarea veninului de albine în puncte de acupunctura pentru a obtine efecte vasodilatatoare, anticoagulante, bacteriostatice, bactericide, antiinflamatoare, stimularea secretiei de cortizon.

Prin puternicul efect imunomodulator si antiinflamator, aceasta terapie se adreseaza în special bolilor de tip reumatic (poliartrita reumatoida, artrita urica, spondilartrita ankilopoietica, guta, artroze, spondiloze), scleroza în placi, arterite obliterante, polineuropatii diabetice, detrese imunitare etc.

Veninul de albine contine 32 de substante bioactive, fiind unul dintre cele mai complexe medicamente create de natura. Pentru terapii se foloseste veninul în forma injectabila sau, preferabil direct, cu albine vii.
Ultimul procedeu este cel mai eficient deoarece prin colectare si prelucrare se pierd o parte din proprietatile bioactive ale veninului pur.